12 Μαρ 2011

Η υπομονή ανταμείβεται

Αναφέρομαι στην υπομονή στα πλαίσια της (ποδηλατικής) προπόνησης! Και θα γίνω συγκεκριμένος:

Ακολουθώ το προπονητικό πρόγραμμα που σχεδίασα, βασισμένος στο βιβλίο του Friel. Σύμφωνα με αυτό, πρέπει να κρατήσω τη Base περίοδο 12 εβδομάδες. Κατά την περίοδο αυτή, δεν πρέπει να κάνω διαλειμματικές ή εντάσεις. Πρέπει να μένω στη Ζώνη 2 (κυρίως) και λίγο στη Ζώνη 3. Να χτίζω αερόβια βάση.

Είναι δύσκολο να μείνεις πιστός στον κανόνα και στο πρόγραμμά σου. Έχεις την τάση να αυξήσεις την ένταση, να δοκιμάσεις ανηφόρες, να πιέσεις τον εαυτό σου. Είναι όμως λάθος, να το κάνεις τόσο νωρίς. Έχω καταφέρει να ακολουθήσω το πρόγραμμά μου μέχρι τώρα, σε μεγάλο ποσοστό (γύρω στο 90% του στόχου ωρών προπόνησης)  και με (σχεδόν) ευλαβική προσήλωση στο είδος και στην ένταση της προπόνησης. Ενδεικτικά, κάνω αερόβιες προπονήσεις (μένοντας στη Ζώνη 2 και λιγότερο στη Ζώνη 3), ασκήσεις τεχνικής (βελτίωση cadence και ομαλής περιστροφής), καθώς και προπονήσεις με βάρη.

Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά:

  • Αύξηση της δύναμης, όχι μόνο στα πόδια αλλά και στον κορμό, μέσω της προπόνησης βαρών.
  • Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού: Πλέον κρατάω ρυθμό 26-27 km/h στις προπονήσεις στην παραλιακή, έχοντας περίπου 10 - 15 παλμούς λιγότερος απ' ότι είχα πριν από 2 - 3 μήνες. 
  • Ομαλότερο και αποτελεσματικότερο πεταλάρισμα.
Μου είναι σαφές ότι δεν έχω (ακόμα) την ταχύτητα, την αναερόβια αντοχή και τη μυική αντοχή που θα χρειαζόταν για να λάβω μέρος (με αξιώσεις) σε κάποιον αγώνα. Αλλά θα έρθει η ώρα και γι' αυτό! Υπομονή χρειάζεται και η υπομονή ανταμείβεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τραυματισμός κι ένα "χαμένο" GBI

Χωρίς να το περιμένω, είδα ξαφνικά μια ανακοίνωση για ένα GBI Lanzarote... ελκυστικό! Τέλος Ιανουαρίου, 5 μέρες, κυκλικές διαδρομές με εκκίν...