23 Δεκ 2017

Δρομικές εμπειρίες - Valencia Run




Μια "παλιοπαρέα" (επαγγελματικοί συνεργάτες) κανόνισαν πολλούς μήνες πριν, να συνδυάσουμε ένα επαγγελματικό meeting, με team building: να συμμετέχουμε σε ένα δρομικό event. Συγκεκριμένα, ο ένας (ο πιο τρελός) θα έπαιρνε μέρος στον μαραθώνιο της Valencia και οι υπόλοιποι στον αγώνα 10K που θα λάμβανε μέρος ταυτόχρονα.

Ξεκινώντας με χρόνους γύρω στη 1h 05min για τα 10Κ δεν θεωρούσα καν πως θα έπρεπε να πάρω μέρος... Αλλά η παρέα επέμενε κι έτσι είπα να πάρω το θέμα λίγο πιο σοβαρά. Πρόγραμμα 12 εβδομάδων, με τέλος στις 19 Νοεμωβρίου (ημέρα του αγώνα). Αρχικά, το πρόγραμμα ήταν μια προσαρμογή ενός τυπικού προγράμματος από αυτά που κατεβάζεις από το site της Garmin. Αλλά μετά επενέβη και ο φίλος Μάκης και το προσάρμοσε! Long runs,   endurance runs, interval runs, απ' όλα είχε ο μπαξές! Πρωινό ξύπνημα και προπόνηση πριν πάω στο γραφείο. Δοκιμή σε έναν τοπικό αγώνα 10K (Historic Run Νέα Σμύρνη), έτσι για να καταλάβω πώς είναι η διαδικασία: 58min ο χρόνος, κάπου στην 8η εβδομάδα της προετοιμασίας.

Μερικές σημαντικές διαπιστώσεις:

  1. Πιο εύκολο να προπονείσαι για κάτι τέτοιο: 45 - 60 min πρωινής προπόνησης είναι εύκολο να μπουν στο πρόγραμμα. Σε αντίθεση με το ποδήλατο, που σε τέτοιο χρόνο μπορείς να κάνεις μόνο εργόμετρο (πολύ πιο βαρετό από το να βγεις και να τρέξεις, στη γειτονιά). 
  2. Value for money (for time για την ακρίβεια): 3 - 4 προπονήσεις τη βδομάδα, 60 min οι περισσότερες, max 90 min η μία και είσαι πολύ καλά προπονημένος!
  3. Απώλεια βάρους: επαληθεύτηκε ότι με το τρέξιμο "στεγνώνεις" πιο εύκολα και πιο γρήγορα απ' ό,τι με το ποδήλατο. 
Μετά από τα παραπάνω, προκύπτει η προφανής ερώτηση και ακολουθεί η (επίσης προφανής για μένα) απάντηση:
  • Θα άλλαζες από ποδηλασία σε τρέξιμο;
  • Όχι! Συνεχίζω να μπορώ να δω το τρέξιμο μόνο ως συμπληρωματικό και όχι ως κύριο. Συνεχίζω να λατρεύω το αίσθημα της ελευθερίας, την μειωμένη καταπόνηση των αρθρώσεων, τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων, το socialising και τα τόσα ακόμα πλεονεκτήματα του αγαπημένου μου αθλήματος!
Βέβαια, θα συνεχίσω να τρέχω, όποτε μπορώ και έχω όρεξη!

Ο αγώνας στη Valencia ήταν μια εξαιρετική εμπειρία!

Το Σάββατο (ημέρα πριν τον αγώνα) πήρα μέρα στο "Breakfast Run" (5k) όπου διαδκέδασα γνωρίζοντας μια μεγάλη ομάδα Ιταλών, που με φιλοξένησαν στο group τους. Η διαδικασία της εγγραφής, στους εντυπωσιακά σχεδιασμένους (από το Calatrava) χώρους, ήταν μια εξαιρετική επίδειξη οργάνωσης και αποτελεσματικής διαχείρισης χιλιάδων ανθρώπων.

Η ίδια η εκκίνηση, με τους φίλους από τη δουλειά, με 19,000 συμμετέχοντες στο μαραθώνιο και άλλους 8,000 συμμετέχοντες στα 10K να ξεκινάμε ταυτόχρονα, ήταν επίσης μια όμορφη στιγμή.

Και η "αποκάλυψη" ήταν η ίδια η διαδρομή: χιλιάδες κόσμου αριστερά - δεξιά, σε κάθε μέτρο της διαδρομής, τύμπανα σχεδόν σε κάθε χλμ. και 3 - 4 σημεία κατά μήκος των 10 χλμ. με διαθνούς φήμης DJ's να γεμίζουν το χώρο με μουσική! Δεν κατάλαβα πότε πέρασαν τα 54 min που μου πήρε να κάνω τα 10 χλμ. Καλός χρόνος, σημαντική βελτίωση, αλλά ο προπονητής Μάκης θεωρεί ότι πρέπει να πέσω κάτω από τα 50! Θα δούμε!

Προς το παρόν, επιστρέφω στο αγαπημένο μου ποδήλατο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τραυματισμός κι ένα "χαμένο" GBI

Χωρίς να το περιμένω, είδα ξαφνικά μια ανακοίνωση για ένα GBI Lanzarote... ελκυστικό! Τέλος Ιανουαρίου, 5 μέρες, κυκλικές διαδρομές με εκκίν...