28 Ιουν 2013

Εξέλιξη εξοπλισμού

Μετά από πολύ καιρό αναζήτησης και "σκέψης", κατέληξα και έκανα την "επένδυση"!

Την Τρίτη 21 Μαΐου, παρέλαβα το καινούριο μου powermeter (βατόμετρο;) έτοιμο προς χρήση. Ένα CycleOps PowerTap G3, τοποθετημένο ως κέντρο του πίσω τροχού μου, αναλμβάνει πλέον να καταγράφει το αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειάς μου και να το μεταδίδει ασύρματα (μέσω ANT+ πρωτοκόλλου) στο Garmin μου.
Το G3 έχει 28 τρύπες και επομένως πρέπει να πλεχτεί με αντίστοιχο στεφάνι. Με τη βοήθεια του εισαγωγέα της PowerTap, ο οποίος είναι και γνωστός τεχνίτης στο πλέξιμο τροχών (Νίκος Σιγανός - kinisibikes, ευχαριστώ κε Νίκο!), διάλεξα ένα αλουμινένιο στεφάνι της DT Swiss (R520) με προφίλ 30 mm (semi-aero). Το προτίμησα για λόγους, αντοχής, στιβαρότητας, αεροδυναμικής και εμφάνισης (όσο να' ναι, δείχνει πιο ωραίο από το αντίστοιχο των 24 mm). Δέθηκε με μαύρες αεροδυναμικές (blade) ακτίνες. Στη συνέχεια, το ταίριαξα με έναν ίδιο μπροστινό τροχό! Κέντρο DT Swiss 240, ίδιες ακτίνες, ίδιο στεφάνι (προφανώς)! Λάστιχα, επιλέχθηκαν, ποια άλλα, τα Continental GP 4000S (ίσως να προτιμήσω 25 mm αντί για 23 mm την επόμενη φορά...)
Με τον τρόπο αυτό, πέτυχα ένα διπλό σκοπό:

  • Αναβάθμιση της ποιότητας της προπόνησής μου (μέσω εστίασης στα Watt - θα πούμε πολλά επ' αυτού στο μέλλον). 
  • Αναβάθμιση της ποιότητας κύλισης του ποδηλάτου, μέσω καλύτερης κύλησης και μεγαλύτερης στιβαρότητας. 
Τους τροχούς τους χρησιμοποίησα τον Άθλο (660 χλμ) και στις μετέπειτα προπονήσεις. Η κύληση και η στιβαρότητα με εντυπωσίασαν. η άνεση είναι λίγο μειωμένη, σε σχέση με τους Ultegra, αλλά όχι ιδιαίτερα.
Σε όλα αυτά τα χιλιόμετρα, είχα και το Garmin να καταγράφει τα στοιχεία ισχύος. Στην οθόνη έβλεπα μόνο τη μέση τιμή των 3 sec (είναι καλύτερο από το να βλέπεις τη στιγμιαία τιμή, γιατί αυτή μεταβάλλεται πολύ γρήγορα). Δεν έκανα κάτι συγκεκριμένο... απλά κοίταγα πότε-πότε την τιμή, για να αποκτήσω μια πρώτη αίσθηση των αριθμών. Αυτό πρέπει να κάνει κάποιος "νέος" στα Watt, σύμφωνα με τον Allen Hunter! Συγκεντρώνοντας στοιχεία, έχω ήδη μια πρώτη εικόνα για την "καμπύλη ισχύος" μου (πόσα Watt είναι η μέγιστη δυνατότητά μου για κάθε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 sec, 30 sec, 1 min, 5 min, 20 min, 60 min, κλπ.). Με τον τρόπο αυτό, καθορίζεται μια πρώτη τιμή για το FTP (Functional Threshold Power) που είναι η ισχύς που μπορείς να διατηρήσεις για 60 min. Μετά, μπορείς να καθορίσεις την ένταση των διαλλειματικών σου προπονήσεων, με βάση αυτό το FTP. Αλλά έχω πολύ διάβασμα (και πολύ προπόνηση!) πριν μπορέσω να πω περισσότερα επί του θέματος! 
Συμπληρωματικά, στο αισθητικό κομμάτι, άλλαξα ταινία τιμονιού (πάλι λευκή έβαλα, πάλι γρήγορα θα λερωθεί :-)). Έμεινα με την FSA, που έχει ενσωματωμένο gel και δίνει ωραία απορροφητικότητα!


2 σχόλια:

  1. ωραίο setup ... ενδιαφερομαι και γω για ενα πισω τροχο με powertap ...ποσο κοστισαν οι τροχοι με το powertap ?? Εισαι ευχαριστημενος με την εως τωρα λειτουργια ??
    ευχαριστω
    γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα ευχαριστημένος.Η λειτουργία του κέντρου είναι εξαιρετική και το βατόμετρο δουλεύει απροβλημάτιστα.

    Το κόστος του βατόμετρου είναι ~850€ νομίζω. Το πόσο κοστίζει η όλη λύση εξαρτάται από την επιλογή στεφανιών και ακτίνων (με email μπορώ να σου πω περισσότερα ;-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τραυματισμός κι ένα "χαμένο" GBI

Χωρίς να το περιμένω, είδα ξαφνικά μια ανακοίνωση για ένα GBI Lanzarote... ελκυστικό! Τέλος Ιανουαρίου, 5 μέρες, κυκλικές διαδρομές με εκκίν...