16 Σεπ 2012

Brevet Αττικής

Από πέρσι, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των brevet για το 2012, είχαμε πει ότι ως Ble Cycling Club θα βοηθάγαμε στην οργάνωση του brevet της Αττικής. Ένα brevet που θα γίνει στις 22/9/12, διοργανωμένο από την ΠΕΠΑ, ακριβώς στο τέλος της εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο (που αρχίζει αύριο). Στόχος της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι να κάνει τα brevet γνωστά σε ευρύτερο κοινό και να δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσει. Γι' αυτό είναι μέσα στην Αττική, με εύκολη πρόσβαση και πολλές λύσεις σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να σταματήσει, με λίγα υψομετρικά και χωρίς κόστος συμμετοχής (αν και δε νομίζω ότι τα 5€ του κόστους συμμετοχής των υπολοίπων brevet, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα).

Σήμερα λοιπόν ήταν η "πρώτη φάση" υλοποίησης της βοήθειας για τη διοργάνωση αυτού του "εορταστικού" brevet. Όλοι όσοι θα έχουν ρόλο υποστήριξης την επόμενη εβδομάδα, εφόσον ήθελαν να πάρουν homologation για το συγκεκριμένο brevet, είχαν την ευκαιρία να το κάνουν σήμερα.

Το σημείο εκκίνησης είναι εδώ Πρόσβαση από το Θησείο μέσω Ηρακλειδών και Ακάμαντος. Πρόσβαση από Ακρόπολη μέσω Ροβέρτου Γκάλι, Γαριβάλι κλπ. (περιφερειακού Φιλοπάππου). Στάθμευση αυτοκινήτων κυρίως επί της οδού Στησικλέους ή στα γύρω στενά. 

Το σημείο τερματισμού είναι το ίδιο (σε αντίθεση με μας, σήμερα, που τερματίσαμε στην Τεχνόπολη - μην μπερδευτείτε από τα τελευταία μέτρα των gpx αρχείων που πιθανώς θα βρείτε από όσους κατέγραψαν τη διαδρομή σήμερα). 

Έτοιμοι για την εκκίνηση

Συνάντηση στις 6:45 στο σημείο εκκίνησης, και μετά τις απαραίτητες ετοιμασίες, μια γρήγορη κουβέντα για το σχεδιασμό των απαραίτητων ενεργειών για την επόμενη βδομάδα, που περιμένουμε πολύ κόσμο. Εκκίνηση στις 7:00 και όλοι μαζί, κάπου 20 άτομα, με τακτικές αλλαγές και υποδειγματική κίνηση σε δυάδες (η εμπειρία του group είναι εμφανής) φτάνουμε στο Σούνιο σε 2h 20min.

Γι' αυτό το πρώτο κομμάτι, μέχρι το Σούνιο, τα μόνα σημεία που χρήζουν αναφοράς για όσους πρόκειται να δοκιμάσουν τη διαδρομή την επόμενη βδομάδα, είναι  οι πρώτες δυο στροφές (αριστερή και δεξιά) ώστε να βγεί κανείς πάνω στη γέφυρα που βγάζει στη Θησέως. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δείχνουν το δρόμο, οπότε μην ανησυχείτε! Το υπόλοιπο, είναι η Θησέως (θα είναι πιθανότατα με λίγη κίνηση) και η γνωστή παραλιακή. Μην ξεχαστείτε όμως... Άλλο η βόλτα στην παραλιακή (με επιστροφή από τον ίδιο δρόμο και 100 - 120 χλμ. συνολικά, και άλλο να φτάσετε στο Σούνιο και να έχετε κάνει λιγότερο από το 1/3 της διαδρομής. Εγκράτεια λοιπόν, διαχείριση ενέργειας και συχνό φαγητό! 1ο control, στην κορυφή της μικρής ανηφόρας, στην καφετέρια.
Πειθαρχία, δυάδες, σβέλτος ρυθμός και καλός καιρός.  Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η συνέχεια μετά το Σούνιο είχε συμφωνηθεί να είναι σε περισσότερα του ενός γκρουπ. Αλλά βέβαια μέχρι τον περίφημο φούρνο (λίγα χιλιόμετρα μετά το Σούνιο) πήγαμε όλοι μαζί, όπου έγινε ο πρώτος ανεφοδιασμός σε νερό και συμπληρώθηκε (για μένα) από 3 ολόφρεσκα και ζεστά τυροπιτάκια! Στη συνέχεια, επέλεξα να μείνω στο πρώτο, το γρήγορο γκρουπ, μέχρι κάποιο σημείο της Λαυρίου. Μετά αποφάσισα ότι ο ρυθμός ήταν πιο τσιμπημένος απ' ό,τι ήθελα και αποφάσισα να μείνω πιο πίσω, περιμένοντας το 2ο γκρουπ. Αλλά ένα λαθάκι μου περιέπλεξε τα πράγματα... Το gpx αρχείο που είχα στο Garmin, ναι μεν μπορούσα να το δω, αλλά όταν ζήταγα navigation, το Garmin κόλλαγε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πέρασα τα φανάρια στα οποία έπρεπε να στρίψω αριστερά προς Καλύβια.

Προσέξτε μη σας παρασύρει η ευθεία της Λαυρίου... Κάποια στιγμή πρέπει να στρίψετε αριστερά προς Καλύβια και από 'κει να κινηθείτε προς Κορωπί. Παρόλο που μπορείτε να μπείτε στο Κορωπί και από επόμενες διασταυρώσεις, είναι πολύ καλύτερα να ακολουθήσετε με ακρίβεια τη διαδρομή. Ο δρόμος είναι πολύ πιο ήσυχος και θα ποδηλατίσετε πολύ πιο χαλαρά. Μπαίνοντας στο Κορωπί (από τη σωστή διαδρομή), στην αρχή της Βασ. Κων/νου θα σας περιμένει το 2ο control! 

Επίσης, είναι βασικό να πάτε στη Λαυρίου γκρουπαρισμένοι και με αλλαγές. Αλλιώς, ο αέρας θα σας εξαντλήσει! Όσοι μείνουν μόνοι τους στη Λαυρίου, θα ταλαιπωρηθούν!  

Ευτυχώς για μένα, συνέβησαν τα ακόλουθα:
 1. Όταν αποφάσισα να αποκοπώ από το 1ο, γρήγορο γκρουπ, το ίδιο έκανε και ο Βασίλης (Πετρόπουλος) και έτσι κάναμε καλή παρέα, σε όλο το υπόλοιπο brevet (thanks Βασίλη!)
 2. Βλέποντας ότι το Garmin δεν μπορούσε να αναλάβει το navigation, έκανα fall-back στη backup λύση: το roadbook. 
 3. Βλέποντας ένα Everest επί της Λαυρίου, πρότεινα (και ο Βασίλης συμφώνησε αμέσως) μια γρήγορη στάση για κρύο νερό και ένα καφεδάκι στα όρθια!
 4. Εκεί, στο Everest κατάλαβα ότι έχουμε περάσει (ευτυχώς κατά 1 χλμ. μόνο) τη διασταύρωση προς Καλύβια που ανέφερα πριν. 
 5. Όσο ρουφάγαμε τα καφεδάκια μας εμφανίστηκε ο Σταύρος με την (μοναδική σε αυτό το brevet) κοπελιά, τη Βασιλική. Και οι δύο έμελλε να μείνουν μαζί μας για όλο το υπόλοιπο brevet!
Όντας 4 συνολικά, μπορέσαμε εύκολα να καλύψουμε το επόμενο κομμάτι της διαδρομής.Να "σφραγιστούμε" στο 2ο control, να φτάσουμε στα Σπάτα και από κει να βγούμε στη Μαραθώνος. Κάπου εκεί ένιωσα την ... ακατανίκητη ανάγκη για μια κρεμούλα από το σεσημασμένο γαλακτοπωλείο επί της Μαραθώνος. ΟΚ, Παλαμάς δεν είναι, αλλά είναι καλούτσικη!

Η Μαραθώνος θέλει κάποια προσοχή και πιθανώς να πρέπει να κάνετε μονή σειρά σε κάποια σημεία. Επίσης προσέξτε την κίνηση μέσα στη Νέα Μάκρη. Ανοίγουν πόρτες και πετάγονται ατζαμήδες οδηγοί από παντού! Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Παλλήνη, στην επιστροφή μας.

Φτάνοντας στο Σχοινιά συνεχίσαμε προς την παραλία και ανεβήκαμε προς τα Δικαστικά. Μια μικρή αλλά "σκληρή" ανηφόρα που σε φέρνει σε ένα σημείο με ωραία θέα (όπου και "σφραγίσαμε"). Όπως όμως μάθαμε μετά, τελικά το 3o control θα γίνει στην ευθεία, στο τέρμα του δρόμου, οπότε ΜΗΝ ανεβείτε αυτή την ανηφορίτσα, ΔΕΝ χρειάζεται!

Αναστροφή της 4μελούς παρέας και ξεκίνημα της επιστροφής. Αλλά στο Κωπηλατοδρόμιο είχαμε συμφωνήσει στάση / παράκαμψη! Βλέπετε ο υπογράφων έχει γιο, ποδηλάτη, αθλητή της ΑΕΚ, που λάμβανε μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα. Δεν μπορούσε να περάσει τόσο κοντά από το γιο και να μην σταματήσει να του πει ένα "καλή επιτυχία" (ακόμα)! Για καλή μου τύχη, η υπόλοιπη παρέα δεν είχε καμία αντίρρηση για την παράκαμψη (ευχαριστώ παίδες!). Και όπως αποδείχτηκε, δεν μας βγήκε σε κακό γιατί όταν ξανα-ξεκινήσαμε (μετά από 15 - 20 λεπτά περίπου), προλάβαμε, μετά από λίγο, το κυρίως Ble group! Ήταν πίσω μας κάπου 20 λεπτά κι έτσι η παράκαμψή μας ήταν ό,τι χρειαζόταν για να βρεθούμε όλοι μαζί και να συνεχίσουμε παρέα. Τα σχόλια περιττά: τυχεροί που βρήκαμε μεγάλο  γκρουπ και θα πηγαίναμε ξεκούραστα, τυχεροί που είχαμε τον Παναγιώτη να καθορίζει το ρυθμό όταν κάποιος πήγαινε να "ξεφύγει", τυχεροί που είχαμε τον αέρα πρίμα! Και βέβαια, το κέφι και η διάθεση για πειράγματα, στο ζενίθ!

Μερικές συμβουλές για την είσοδο στην Αθήνα: Στο Σταυρό (Αγ. Παρασκευή) πηγαίνετε από το πλάι της γέφυρας. Μη διανοηθείτε να περάσετε από κάτω! Στο Hilton, συνεχίστε επί της Β. Κων/νου. Αφού περάσετε μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κάντε λοξά δεξιά (προς Στύλους Ολ. Δίος), μετά ανεβείτε τη Δ. Αεροπαγίτου (πεζόδρομο μπροστά από την Ακρόπολη), κατηφορίστε προς τις καφετέριες του Θησείου (Απ. Παύλου) για να φτάσετε στην πλατεία Θησείου που είναι το σημείο τερματισμού!

Ο δικός μας τερματισμός, ήταν ο πιο χλιδάτος που μου έχει τύχει σε brevet, αφού φτάναμε στην είσοδο της Τεχνόπoλης, λέγαμε "ΠΕΠΑ" για να μας αφήσουν να μπούμε "καβάλα", κάναμε επίδειξη τεχνικής, ισορροπίας και άνεσης ανάμεσα στους επισκέπτες του Athens Bike Festival που μας κοίταγαν με θαυμασμό και θεωρώντας μας ένα ακόμα happening της έκθεσης (μαζί με τους παλαβούς που κάνανε ακροβατικά πάνω σε ξύλινες εξέδρες και ράμπες) και τερματίζαμε στο βάθος, στο περίπτερο της ΠΕΠΑ. Εκεί δώσαμε κάρτα, πήραμε γλυκό, βγάλαμε φωτογραφίες, μοιράσαμε φυλλάδια της ΠΕΠΑ και των Ble, και αφού ξεκουράσαμε τις μουδιασμένες πατούσες μας, ξεκινήσαμε την επιστροφή προς τα σπίτια μας!

Συνολικά, ένα ακόμα υπέροχο brevet και μπράβο στο Χάρη που το σκέφτηκε και το σχεδίασε. Ελπίζω την επόμενη βδομάδα να πάνε όλα καλά και να αποκτήσουν τα brevet κι άλλους φίλους! Μόνο μου παράπονο είναι ότι δεν προβλέπεται μετάλλιο για το συγκεκριμένο... Τουλάχιστον κανένα αναμνηστικό θα πάρουμε θείε Χάρη;

Από εδώ  μπορείτε να διαλέξετε Export GPX (δεξιά, πάνω από το χάρτη) και να έχετε ένα ΣΩΣΤΟ αρχείο της διαδρομής!


1 σχόλιο:

 1. Μπράβο Φραγκίσκο.
  Όπως πάντα αναλυτικός, γραφικός και πολύ κατατοπιστικός στις περιγραφές σου.
  Νά είμαστε καλά θα μας υποδέχεστε στα control το επόμενο Σάββατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ένα ακόμη service report

Μαζεύτηκαν αρκετές επισκευές... Μια  επαφή με τη ρόδα συνποδηλάτη (δικό του λάθος), οδήγησε σε επισκευή του μπροστινού τροχού: - Δύο κα...