29 Οκτ 2011

Μόνος ή Με το Group/Club;

Ένα ερώτημα που (τουλάχιστον προσωπικά με) απασχολεί συχνά!

Η καθιερωμένη βόλτα/προπόνηση (κυρίως η βραδινή της Τετάρτης) είναι μια όμορφη απόδραση για όλους. Έχει γίνει must για τους περισσότερους και αυτό οφείλεται στο ότι περνάμε καλά! Το ίδιο ισχύει και για τις προπονήσεις που κανονίζονται Σάββατο πρωί. Η κίνηση με group έχει πολλά πλεονεκτήματα:
  1. Κίνηση σε ομάδα, άρα αποφυγή του αέρα - ξεκούραση!
  2. Κουβεντούλα, να περνάει η ώρα εύκολα!
  3. Αλληλο-παρακίνηση
  4. Μάθηση της τεχνικής και των κανόνων κίνησης σε group
Αλλά έχει και κάποια μεινοκτήματα... Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να καθορίσεις το ρυθμό που θα κινηθείς. Άρα δεν μπορείς να καθορίσεις το "είδος" της προπόνησης που θέλεις να κάνεις. 

Κακά τα ψέμματα: Ο χρόνος όλων μας είναι περιορισμένος. Υποχρεώσεις (επαγγελματικές, οικογενειακές κ.ά) απορροφάνε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας. Θέλοντας να βελτιωθούμε αθλητικά / ποδηλατικά, επιδιώκουμε (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να επιδιώκουμε) να έχουμε τη μέγιστη δυνατή βελτίωση με τον ελάχιστο δυνατό χρόνο προπόνησης. Βέβαια, το άθλημα που έχουμε διαλέξει είναι άθλημα αντοχής (endurance) και κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν με μαγικό ραβδί! Αν θέλεις να χτίσεις αερόβια αντοχή, πρέπει να περάσεις πολλές ώρες πάνω στη σέλλα.

Παράλληλα, όταν έρθει η ώρα να κάνεις προπόνηση tempo ή διαλειμματική ή δύναμης κλπ. πρέπει να κάνεις ακριβώς αυτό! Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα με τα group rides! Είναι πολύ απίθανο να θέλουν και οι υπόλοιποι του group να κάνουν ακριβώς το είδος της προπόνησης που έχεις εσύ στο πρόγραμμά σου!

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε να πρέπει να βγούμε μόνοι μας, και μετά αρχίζουν οι "μπηχτές" περί μυστικών προπονήσεων!

Η "χρυσή τομή" είναι (ως συνήθως) ένας συνδυασμός! Κάποιες προπονήσεις πρέπει να γίνονται ατομικά. Στις ομαδικές, πρέπει να έχουμε καθορίσει (με όσο το δυνατό μεγαλύτερη "αυστηρότητα") το ρυθμό που θα ακολουθηθεί (ανάλογα και με τη χρονική περίοδο μέσα στη χρονιά) και να μπορεί έτσι ο καθένας να αποφασίσει αν θέλει να συμμετέχει ή όχι. Στα πλαίσια αυτά, έχω και κάποιες σκέψεις / προτάσεις (για τις προπονήσεις του Ble Cycling Club) στις οποίες θα αναφερθώ σε αντίστοιχο post...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τραυματισμός κι ένα "χαμένο" GBI

Χωρίς να το περιμένω, είδα ξαφνικά μια ανακοίνωση για ένα GBI Lanzarote... ελκυστικό! Τέλος Ιανουαρίου, 5 μέρες, κυκλικές διαδρομές με εκκίν...