25 Ιουλ 2010

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

Δύο σημαντικές διαπιστώσεις από τη σημερινή προπόνηση (Άλιμος - Σαρωνίδα - Άλιμος) με 27 km/h μ.ω.τ.

 1. Πρόσληψη υγρών. Ο απλός κανόνας είναι μια γουλιά νερό ή ισοτονικό κάθε 15 λεπτά. Αλλά ο κανόνας εφαρμόζεται υπό φυσιολογικές συνθήκες! Με τη θερμοκρασία στους 38, χρειάζεται άλλη προσέγγιση! Την περασμένη Τετάρτη, δεν το συνειδητοποίησα και παραλίγο να την πατήσω! Μετά από 80 km (και μάλιστα σε απογευματινή / βραδινή ώρα) με φυσιολογικό ρυθμό, επέστρεψα σπίτι "χώμα", έτοιμος να καταρεύσω. Ο λόγος - όπως συνειδητοποίησα λίγο αργότερα - ήταν η αφυδάτωση!
  Σήμερα, έκανα την ίδια διαδρομή, με τον ίδιο ρυθμό, με ντάλα ήλιο και 38 βαθμούς θερμοκρασία. Έπινα δυο γουλιές νερό ή ισοτονικό κάθε 10 λεπτά, ίσως και συχνότερα. Πρακτικά διπλασίασα το ρυθμό πρόσληψης υγρών. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Επέστρεψα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
  Κάτι επιπλέον, που είναι πολύ χρήσιμο (αν και δεν το εφάρμοσα σήμερα) είναι το "λούσιμο" με δροσερό νερό. Όταν ο ήλιος είναι δυνατός, είναι πολύ αποτελεσματικό.
  Μιλώντας μάλιστα σήμερα με το φίλο PC997 στο τηλέφωνο, έμαθα ότι χθες είχε τα ίδια και χειρότερα προβλήματα με τη ζέστη, στην προπόνησή του. Τρανή απόδειξη του γεγονότος ότι όση εμπειρία και να συγκεντρώσει κανείς, πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω να μάθει!
 2. Θέση στη σέλλα. Τον τελευταίο καιρό, προβληματίζομαι με το γεγονός ότι μετά τα 120 περίπου χιλιόμετρα, έχω πόνους και πιάσιμο από τη σέλλα. Έκανα και δοκιμή με άλλη σέλλα, χωρίς επιτυχία και άρχισα να ψάχνω γνώμες και εναλλακτικές. Όμως διαπίστωσα ότι ίσως μπορώ να καθίσω πολύ καλύτερα και ανετότερα στην υπάρχουσα! Μετακινούμενος αισθητά προς τα πίσω, συνειδητοποίησα ότι έχει αρκετό χώρο ακόμα, ο οποίος έμενε αχρησιμοποίητος μέχρι τώρα! Ένα περίπου εκατοστό πιο πίσω, η σέλλα είναι πιο φαρδιά και στηρίζει πολύ καλύτερα τα κόκκαλα της λεκάνης μου. Μετά τη σημερινή προπόνηση λοιπόν, τη μετακίνησα ένα εκατοστό πιο μπροστά (ώστε να είμαι στη σωστή απόσταση από το τιμόνι μου) και ... θα δω το αποτέλεσμα στην επόμενη προπόνηση. Ίσως θα πρέπει να την κατεβάσω και 30 - 40 χιλιοστά πιο κάτω (κάτι που θα την φέρει επίσης ελάχιστα πιο μπροστά - αφού το παλουκόσελο είναι με κλίση και όχι ίσιο). Αλλά είπαμε: μια αλλαγή κάθε φορά!
 Δίδαγμα: Πάντα υπάρχει κάτι που μαθαίνεις και πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να βελτιώσεις!

2 σχόλια:

 1. Μήπως αυτό έπαθα την περασμένη Τετάρτη?!? Αφυδάτωση?? Πολύ σημαντική παρατήρηση και θα την εφαρμόσω στην επόμενη βόλτα. Κάποιο ισοτονικό έχεις να προτείνεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ πιθανό... Αν πίνεις μόνο νερό, ακόμα κι αν πιεις αρκετό, θα την "πατήσεις". Με τον ιδρώτα χάνεις άλατα τα οποία ΔΕΝ αναπληρώνονται με το νερό. Χρειάζεται κάποιο ισοτονικό ή κάποια άλλη πηγή αλάτων...

  Προφανώς, το ισοτονικό είναι μια εύκολη λύση (ειδικά για τις προπονήσεις). Εγώ χρησιμοποιώ το Powerade και το Isostar. Το θέμα είναι να σου αρέσει η γεύση του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ένα ακόμη service report

Μαζεύτηκαν αρκετές επισκευές... Μια  επαφή με τη ρόδα συνποδηλάτη (δικό του λάθος), οδήγησε σε επισκευή του μπροστινού τροχού: - Δύο κα...